Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Πλέξιμο με κυκλικές βελόνες.






Πέρα από τα βιντεάκια που ανέβασα σε παλιότερες αναρτήσεις μου, υπάρχουν και οι φωτογραφίες. Το πλέξιμο με τις κυκλικές βελόνες σας λύνει τα χέρια όσον αφορά τα σκουφάκια - και όχι μόνο! Αργότερα θα δείτε ένα-δυο κασκόλ που έπλεξα με τον ίδιο τρόπο. Δείχνει κάπως δύκολο στην αρχή, αλλά τελικά όλα είναι θέμα συνήθειας. Σας θυμίζω:
1) Βάλτε τον σωστό αριθμό πόντων ανάλογα με το μήκος της βελόνας.
2) Κλείστε τον κύκλο χωρίς να "στρίψουν" οι πόντοι. Ένας απλός κόμπος μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου πόντου αρκεί.
3) Να θυμάστε ότι πλέκετε πάντα την καλή όψη του πλεκτού. Άρα αν θέλετε ένα πλεκτό "κάλτσα" πλέκετε όλο καλή. Για "μους", πλέκετε μια καλή μια ανάποδη. Για "ανάποδη" όλο ανάποδη. Είναι σημαντικό πλεονέκτημα ότι έχετε πάντα μπροστά σας την καλή όψη, γιατί έτσι μπορείτε να παρακολουθείτε άμεσα το αποτέλεσμα της δουλειάς σας. Φροντίστε, αν πλέκετε κάποια δαντελωτή πλέξη, να λάβετε υπόψη σας αυτή την ιδιαιτερότητα. Για παράδειγμα μπορεί να χρειαστεί να πλέκετε μία βελόνα σύμφωνα με το σχέδιο και τη δεύτερη όλο καλή.
4) Για σκούφους, πολύ καλό αποτέλεσμα στο "κλείσιμο" έχει η εφαρμογή της απλής μεθόδου των τριών: για παράδειγμα, αν έχετε 91 πόντους, συνεχίστε ως εξής:
1ος γύρος: Πλέξτε 2 μαζί, 11 καλή. Επαναλάβετε ως το τέλος του κύκλου.
2ος γύρος: Πλέξτε όλο καλή.
3ος γύρος: Πλέξτε 2 μαζί, 10καλή. Επαναλάβετε ως το τέλος.
4ος γύρος: Όλο καλή.
5ος γύρος: Πλέξτε 2 μαζί, 9 καλή. Επαναλάβετε ως το τέλος. Συνεχίστε έτσι ώσπου να σας μείνουν στη βελόνα μόνο 7 πόντοι. Τότε μπορείτε να κόψετε το νήμα και να περάσετε την άκρη μέσα από τους πόντους. Tραβήξτε γερά ώσπου να μη μείνει κανένα κενό και στερεώστε απ' την ανάποδη του πλεκτού.

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Στο "κλείσιμο" που λες δεν βάζουμε τους πόντους στις κλατσοβελόνες; Το κλείνεις όπως είναι στις στρογγυλλές βελόνες;

Vassiliki είπε...

'Οταν οι πόντοι είναι πολύ λίγοι, βολεύει να τους περάσεις σε καλτσοβελόνες για το κλείσιμο. Υπάρχει, όμως, τρόπος να το κάνεις όπως είναι, στις στρογγυλές βελόνες. Φαντάσου ότι χρησιμοποιείς τη μία άκρη τους σαν βελόνα του ραψίματος, που περνάει μέσα απ' τους πόντους. Θα κοιτάξω μήπως βρω κανένα βίντεο απ' το you-tube για να το ανεβάσω.

Ανώνυμος είπε...

vasiliki geia sou. exw parei kuklikes velones me tis opoies 8elw na ftiaxw kuriws skoufakia omws to kalwdio einai 80cm k den kleinei o kuklos.sto magazi pou pswnizw m eipan oti toso vgenoun ta metra.pou borw na vrw velones me mikro kalwdio?

Vassiliki είπε...

"Ανώνυμη" φίλη, με 80άρες βελόνες σίγουρα δεν μπορείς να πλέξεις σκουφάκι. Θα πρέπει να είναι το πολύ 50άρες - στο εξωτερικό χρησιμοποιούν και πιο κοντές ακόμα. Δεν ξέρω πού μένεις για να σου πω πού να ψάξεις για βελόνες. Εγώ μένω στα Χανιά και ό,τι θέλω το παίρνω απ' το Delfino - που ακόμα κι αν δεν έχει κάτι απ' αυτά που χρειάζομαι, το παραγγέλνει και μου το φέρνει. Delfino υπάρχει και στην Αθήνα, κοντά στην Αθηνάς, ενώ στην ίδια περιοχή είναι και το "Εργόχειρο" όπου θα βρεις... ό,τι βάλεις με το νου σου. Διευθύνσεις δεν ξέρω απ' έξω να σου πω, αλλά με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρεις όλα τους τα στοιχεία. Αν θέλεις κι άλλες διευκρινίσεις, πες μου. Φιλιά.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΙΔΕΕΣ, ΜΠΡΑΒΟ!
ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ ΓΙΑ ΠΛΕΞΙΜΟ ΜΕ ΚΥΚΛΙΚΕΣ ΒΕΛΟΝΕΣ? ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ,
ΕΛΕΝΑ

Φανή είπε...

Γεια σου Βασιλική.
Εγώ πρώτη φορά χρησιμοποίησα κυκλικές βελόνες και η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα πάρα πολύ κυρίως στο κλείσιμο του σκουφιού γιατί όσο λιγόστευαν οι πόντοι δεν μπορούσα να τους πλέξω, άσε που με το καλώδιο μπορούσες να απλώσεις μπουγάδα!!!!